Miejskie Przedszkole nr 10 w Jarosławiu  
TEL. 16 621 66 24 , 533 215 536
email : przedszkole_10@vp.pl
strona www : dziesiateczka.jaroslaw.pl   


STRONA GŁÓWNA INFORMACJE GRUPY PRZEDSZKOLNE GRUPY ŻŁOBKOWE GALERIA ARTYKUŁY KADRA JADŁOSPIS 


PRZEDSZKOLE   PROMUJACE      ZDROWIE


OPŁATY

JĘZYK ANGIELSKI

RODO

JADŁOSPIS

                                           

   

Uwaga- wytłuszczone zostały produkty zawierające alergeny lub powodujące alergie.

Zastrzega się możliwość zmian ze względu na frekwencję jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.

Przyprawy używane do przygotowania posiłków;
 sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz prawdziwy, ziołowy, zioła prowansalskie,
 tymianek, bazylia, oregano, papryka słodka, kminek, liść laurowy,
 ziele angielskie, cynamon, goździki, przyprawy ziołowe
 bez dodatku soli i siarczanów.
--------------------
 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

ŚNIADANIE

II

OBIAD II DANIE

OBIAD-ZUPA

10.06.19

Poniedziałek

 Chleb razowy(mąka pszenna, żytnia , ,drożdże, woda, sól, polepszacz Extra Bake  mąka pszenna ,środek do przetwarzania mąki E300, emulgator E 472 e enzymy, pszenica, soja. Produkt zawiera gluten) masło (śmietanka pasteryzowana z mleka, kiełbasa drobiowo –wieprzowa(mięso z kurczaka80%,mięso wieprzowe20%,sól, pieprz, ocet, seler ,sub. konser. azotyn sodu) pomidor, szczypiorek, ogórek, kawa zbożowa (jęczmień ,żyto cykoria buraki cukrowe)  na mleku, herbata owocowa(dzika róża hibiskus malina jeżyna jagoda ,aromat) cukier

 Banan

Makaron(mąka makaronowa pszenna) z serem(mleko pasteryzowane ,kultury bakterii fermentacji  mlekowej)- marchewka z jabłkiem,(cukier, kwasek cytrynowy) kompot wiśniowy

Barszcz z botwinki(buraki ćwikłowe z botwiną, marchewka, pietruszka, koper, , śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych,) z jajkiem i ziemniakami na kiełbasie(mięso wieprzowe, sól, czosnek, pieprz czarny substancja konserwująca, askorbian sodu), pieczywo( mąka pszenna sól, drożdże

11.06.19

Wtorek

Płatki owsiane na mleku, chleb bochen( mąka pszenna typ750-62%,woda mąka żytnia typ720-16% drożdże świeże ,sól, polepszacz  Extra Bake mąka pszenna środek do przetwarzania mąkiE300 z masłem (śmietanka pasteryzowana z mleka) dżem brzoskwiniowy niskosłodzony (brzoskwinie, cukier, woda, pektyny kwas cytrynowy substancja zagęszczająca guma guar kwas cytrynowy)herbata z cytryną ,cukier

 

Budyń czekoladowy

Ziemniaki, udko w sosie pomidorowym            (udko ,koncentrat pomidorowy 30% śmietana pasteryzowana z mleka ,kultury bakterii mlekowych)sałata zielona ze śmietaną( śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych), kompot wieloowocowy (śliwka, jabłko rabarbar , porzeczka czarna wiśnia, goździki, cynamon)

 Rosół (marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki)z makaronem, ( mąka makaronowa pszenna) jabłko

12.06.19

Środa

Chleb bochen( mąka pszenna sól, drożdże polepszacz woda enzymy ,pszenica, soja), masło (śmietanka pasteryzowana z mleka,)jajko, szczypiorek, papryka, kawa zbożowa (jęczmień ,żyto cykoria buraki cukrowe)  na mleku, herbata owocowa(dzika róża hibiskus malina ,jeżyna jagoda ,aromat) cukier

 

Jabłko

Ryż na mleku z truskawkami ze śmietaną(śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych,) kompot wieloowocowy (śliwka, jabłko rabarbar porzeczka czarna wiśnia, goździki, cynamon)

Zupa fasolowa(fasola Jaś, marchewka, pietruszka, natka pietruszki, seler, por, śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych) z ziemniakami na kiełbasie , pieczywo( mąka pszenna woda, drożdże sól enzymy ,pszenica, soja)

13.06.19

Czwartek

Kasza manna na mleku , chleb( mąka pszenna sól, drożdże polepszacz woda enzymy ,pszenica, soja) z masłem (śmietanka pasteryzowana z mleka) miód, herbata z cytryną, cukier

 

Truskawki

Spaghetti (mąka makaronowa pszenna mięso wieprzowe  ,koncentrat pomidorowy30%, )z warzywami , kompot wieloowocowy( śliwka, jabłko rabarbar  porzeczka czarna ,wiśnia)

Krem z brokułu ( brokuł, marchewka, pietruszka ,seler, por ,natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy, śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych) z  grzankami (mąka pszenna typ750-62%,woda mąka żytnia typ720-16% drożdże świeże sól, polepszacz  Extra Bake mąka pszenna środek do przetwarzania mąkiE300,emulgatorE 472e,enzymy

pszenica, soja)

14.06.19

Piątek

Bina ( mąka pszenna sól, drożdże polepszacz woda enzymy pszenica ,soja) z masłem (śmietanka pasteryzowana z mleka, ser żółty(mleko, sól chlorek wapnia ,kultury bakterii, barwnik), papryka, ogórek szklarniowy, szczypiorek, kakao naturalne(mleko, soja, gluten) na mleku,  herbata owocowa(dzika róża hibiskus ,malina jeżyna jagoda aromat), cukier

Jabłko

Ziemniaki, pulpeciki z ryby w sosie koperkowym(miruna, jajka przyprawa do ryb, śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych)  sur. z kapusty kiszonej(marchewka, jabłko, cebula, olej, kminek ,sól)  kompot wieloowocowy( śliwka, jabłko rabarbar  porzeczka czarna ,wiśnia)

 Zupa pomidorowa  (koncentrat pomidorowy 30%, marchewka ,natka  pietruszki, pietruszka, por, sól, pieprz prawdziwy seler, śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych, korpus z kurczaka) z makaronem ( mąka makaronowa pszenna) Jabłko

 

 

17.06.19

Poniedziałek

Chleb orkiszowy(mąka pszenna, żytnia ,maślanka, mix orkiszowy, ziarna orkiszu ,drożdże, woda, sól, olej, kminek),, masło (śmietanka pasteryzowana z mleka, kiełbasa kanapkowa,(mięso wieprzowe ,woda, skrobia ziemniaczana, sól ,soja substancja zagęszczająca, błonnik pszenny ,substancja konserwująca ,przeciw utleniacz)pomidor, ogórek, szczypiorek, kawa zbożowa( jęczmień ,żyto cykoria buraki cukrowe)  na mleku, herbata z cytryną,

Banan

Naleśniki(mąka pszenna, mleko, jajka) z serem, (mleko pasteryzowane ,kultury bakterii fermentacji  mlekowej) cukier, mus malinowy, kompot wieloowocowy(śliwka, jabłko rabarbar,  porzeczka czarna ,wiśnia)

Kapuśniak( kapusta biała, marchewka, pietruszka, koperek por, seler,) z ziemniakami na kiełbasie( mięso wieprzowe, 100% sól, czosnek, pieprz czarny substancja konserwująca azotyn sodu,, woda pieczywo( mąka pszenna woda, drożdże sól enzymy ,pszenica, soja)

18.06.19

Wtorek

Chleb bochen( mąka pszenna sól, drożdże polepszacz woda enzymy ,pszenica, soja), masło (śmietanka pasteryzowana z mleka,) szynka włodarza(szynka wieprzowa wyprodukowana ze125g szynki, sól, jaja ,gluten przyprawy subs. konserwujące)ogórek, szczypiorek, kawa zbożowa( jęczmień ,żyto cykoria buraki cukrowe)  na mleku, herbata z cytryną, cukier

 

Soczek owocowy

(100%sok)

Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym sałatka z pomidorów(pomidory, olej, bazylia, oregano) kompot wieloowocowy (śliwka, jabłko rabarbar,  porzeczka czarna ,wiśnia)

Zupa kalafiorowa( śmietana pasteryzowana z mleka ,kultury bakterii mlekowych, z makaronem (mąka makaronowa pszenna) Jabłko

19.06.19

Środa

Chleb bochen( mąka pszenna sól, drożdże polepszacz woda enzymy ,pszenica, soja), masło (śmietanka pasteryzowana z mleka,) twarożek(mleko pasteryzowane kultury bakterii fermentacji  mlekowej)rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa( jęczmień ,żyto cykoria buraki cukrowe)  na mleku, herbata z cytryną, cukier

 

Deser pana cotta

Kasza gryczana, gulasz wieprzowy(mięso  wieprzowe, przyprawy,  śmietana pasteryzowana z mleka ,kultury bakterii mlekowych,) sur. z kapusty pekińskiej i papryki,( śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych) kompot wieloowocowy (śliwka, jabłko rabarbar porzeczka czarna wiśnia, goździki, cynamon)

Zupa ogórkowa( ogórek kiszony marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych) z ziemniakami pieczywo (mąka pszenna sól, drożdże polepszacz woda enzymy pszenica, soja)

21.06.19

Piątek

Płatki kukurydziane( grys kukurydziany, cukier, sól, regulator kwasowości  ,może zawierać orzeszki ziemne, , orzechy )na mleku, chleb( mąka pszenna sól, drożdże polepszacz woda enzymy ,pszenica, soja ) z masłem, (śmietanka pasteryzowana z mleka)dżem niskosłodzony, herbata z cytryną, cukier

Koktajl jogurtowo-owocowy

(jogurt naturalny +truskawki )

Ziemniaki, ryba(miruna) na parze, sur. z pora, marchewki i jabłka z olejem, kompot wieloowocowy (śliwka, jabłko rabarbar porzeczka czarna wiśnia, goździki, cynamon)

Krupnik( kasza jęczmienna)z ziemniakami( marchewka, pietruszka ,por, seler ,natka pietruszki śmietana pasteryzowana z mleka ,kultury bakterii mlekowych,)  chleb (mąka pszenna typ750-62%,woda mąka żytnia typ720-16% drożdże świeże ,sól, polepszacz  Extra Bake mąka pszenna środek do przetwarzania mąkiE300,emulgatorE 472e,pszenica, soja)

24.06.19

Poniedziałek

Chleb razowy, (mąka pszenna typ750-36%, żytnia typ720-18%, woda drożdże świeże sól, polepszacz Extra Bake mąka pszenna środek do przetwarzania mąkiE300,emulgatorE 472e,enzymy pszenica, soja. Produkt zawiera gluten  masło śmietanka pasteryzowana z mleka)  kiełbasa szynkowa,( mięso wieprzowe74%, woda, sól ,białko sojowe subst. zagęszczająca, przyprawy ,glukoza, cukier ,cytrynian, sodu)pomidor, ogórek , kawa zbożowa (jęczmień ,żyto ,cykoria buraki cukrowe) na mleku, herbata z cytryną

Jabłko

Łazanki( mąka makaronowa pszenna) z kapustą,(sól, pieprz, prawdziwy, ziołowy kminek)

masło( śmietanka pasteryzowana z mleka)

 kompot wieloowocowy( śliwka, jabłko rabarbar ,porzeczka czarna ,wiśnia goździki, cynamon ,cukier)

Zupa jarzynowa(bukiet jarzyn 7 składnikowy, śmietana pasteryzowana z mleka kultury bakterii mlekowych) z  ziemniakami